Novi rokovi za legalizaciju objekata

Evo DOBRIH vijesti za PODGORIČANE! Cijena LEGALIZACIJE će biti UMANJENA za 40%?
март 19, 2018
Neograničen rok za legalizaciju
децембар 3, 2020

Novi rokovi za legalizaciju objekata

 

Ministarstvo održivog razvoja i turizma prihvatilo je inicijativu Zajednice opština Crne Gore i dozvolilo novi rok za predaju zahtjeva za legalizaciju bespravnih objekata, piše Dan.

Da je ministarstvo prihvatilo inicijativu za Dan je potvrdio Refik Bojadžić, generalni sekretar Zajednice opštine Crne Gore, navodeći da će novi rok za legalizaciju bespravnih objekata biti utvrđen izmjenama i dopunama Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata.

Izmijenjeni zakon sa ovom novinom je, kako je naveo Bojadžić, pripremljen i poslat opštinama na izjašnjenje.

“Odbor za planiranje prostora Zajednice opština procijenio je da zakon treba izmijeniti u dijelu procedure legalizacije bespravno sagrađenih objekata, u dijelu roka za dostavljanje zahtjeva za legalizaciju, u dijelu uređenja uslova gdje opštine mogu investitorima, koji hoće da ulože sredstva u neki projekat koji zapošljava ljude i stimuliše razvoj, da odobre određena umanjenja tih komunalnih naknada za uređenje zemljišta i nekih drugih predloga”, kazao je Bojadžić.

Zajednica opština je Ministarstvu održivog razvoja dostavila 17 predloga, i prema njihovim informacijama svi ti predlozi su prihvaćeni.

“Zakon je pripremljen i dostavljen opštinama da se izjasne da li je to to. Mislim da ćemo negdje u martu na sjednici Skupštine Crne Gore imati predlog zakona koji će biti značajno povoljniji i primjenljiviji u praksi u ovom dijelu kako bi se malo olakšao i ubrzao proces legalizacije, opštinama omogućilo da kroz svoje odluke mogu određenim investitorima da daju povoljnosti da odobre umanjena”, naveo je Bojadžić.

Dodaje da će u novom roku priliku da legalizuju bespravne objekte imati samo oni vlasnici čiji se objekti nalaze na orto-foto snimku.

“Prethodni rok za legalizaciju se ne može produžiti jer je on istekao ali se mora utvrditi novi i to će biti definisano izmijenjenim zakonom. Rok neće biti ograničen, au zakonu će biti ugrađena norma koja će omogućiti da svi vlasnici čiji su objekti na orto-foto snimku mogu da podnesu zahtjeve za legalizaciju objekata. Vlasnici koji su objekte gradili nakon orto-foto snimka neće moći ući u proces legalizacije”, navodi Bojadžić.

Rok za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata istekao je 16. jula 2018. godine.

Sredinom decembra 2018. godine Zajednica opština Crne Gore, kroz izmjene Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, tražila je novi rok za predaju zahtjeva za legalizaciju bespravnih objekata, piše Dan.