Evo DOBRIH vijesti za PODGORIČANE! Cijena LEGALIZACIJE će biti UMANJENA za 40%?

Kako legalizovati svoj objekat?
март 12, 2018
Novi rokovi za legalizaciju objekata
децембар 3, 2020

Evo DOBRIH vijesti za PODGORIČANE! Cijena LEGALIZACIJE će biti UMANJENA za 40%?

 

Prijedlogom odluke o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za bespravne objekte u Glavnom gradu Podgorici predložena su umanjenja čak do 40 odsto ukupne obračunate naknade. Prijedlogom odluke koja je jednoglasno usvojena na Sjednici odbora za finansije, privredu i razvoj Glavnog grada,  za jednokratno plaćanje, koje podrazumijeva plaćanje naknade u cjelokupnom iznosu u roku od 15 dana od dana zaključivanja ugovora, vlasnik ima pravo na umanjenje od 15 odsto od vrijednosti naknade. Na to umanjenje, dodatno se obračunava umanjenje od 25 odsto za bespravne objekte osnovnog stanovanja do 200 m2 ukupne neto površine, što je za ovu kategoriju ukupno umanjenje od 40 odsto. Za bespravne stambene objekte ukupne neto površine do 500 m2, dodatno umanjenje je 20 odsto, odnosno ukupno 35 odsto.

Popusti su predviđeni i za vlasnike koji se odluče za plaćanje naknade u jednakim mjesečnim ratama. Za bespravne objekte osnovnog stanovanja do 200 m2 umanjenje je 30 odsto obračunate komunalne naknade, a za bespravne stambene objekte ukupne neto površine do 500 m2 umanjenje je 25 odsto.

Na ovaj način Glavni grad je pokazao da vodi odgovornu politiku u ovoj oblasti, omogućavajući legalizaciju objekata na što povoljniji način, a sa druge strane obezbjeđuje sredstva za zahtjevno infrastrukturno opremanje pomenutih lokacija.

Podsjećamo da su predložene naknade po m2 podijeljene na VI zona, od čega je za VI zonu naknada nula eura. Za Ia zonu, u kojoj ima i najmanje nelegalnih objekata, naknada je 141, 56 eura, I zonu 136, 68, II zonu 97,63, III zonu 73, 22, IV zonu 63,46, V zonu 48, 81 euro.  Naknade su predložene kao proizvod prosječnih troškova komunalnog opremanja i koeficijenata opremljenosti po zonama.

O Prijedlogu odluke će se izjasniti Skupština Glavnog grada na sjednici 16. marta.

 

Izvor : volimpodgoricu.me